רעב כמו שלא הרגשתם קודם: מה הקשר בין קנאביס למאנצ'יז?

עישנתם קנאביס ותקף אתכם רעב בלתי נשלט? זה לא סתם. אחת התופעות המוכרות והמדוברות בקרב צרכני הקנאביס היא, איך לא, המאנצ'יז או בשמו המקוצר מאנץ' – תחושת רעב מוגברת המורגשת לאחרת צריכת מוצרי קנאביס. מה זה מאנצ'יס, כיצד קנאביס מעורר תיאבון ומה אפשר לעשות כדי בכל זאת לשמור על התזונה? ריכזנו עבורכם את כל התשובות במאמר הבא.

מה זה מאנצ'יז?

בהגדרה היבשה, מאנצ'יז היא תופעה של תיאבון מוגבר המגיע לאחר צריכת קנאביס בתצורות שונות, לא משנה אם משתמשים במכשיר אידוי קנאביס או בדרך אחרת. ציבור צרכני הקנאביס בוודאי יכירו את התופעה גם בשמה המקוצר יותר, מאנץ'. המילה מתייחסת לעתים קרובות גם למאכלים מסוימים אותם הצרכנים רוצים או מתכוונים לאכול בעקבות התיאבון המוגבר, או לתיאור כל מיני חשקים ספציפיים.

איך קנאביס מעורר תיאבון?

אם שאלתם את עצמכם מהו למעשה התהליך הפיזיולוגי שקורה בגוף בעת תחושת הרעב המוגברת, דעו שהכול מתחיל ונגמר דווקא במוח שלנו. יש לנו קולטני קנאבינואידים שונים במוח ובמערכת העצבים, שבעת צריכת קנאביס יוצרים תגובה הורמונאלית במערכת העיכול. קנאבינואידים כמו THC, CBD וTHCV-, שהם חומרים פעילים בצמח הקנאביס, נספגים דרך מערכת הנשימה (אם צורכים אותם בעישון או באידוי) או דרך מערכת העיכול (אם צורכים אותם באמצעות מאכלי קנאביס). לבסוף, הם יוצרים קשר עם הקולטנים הקנאבינואידים, וכתוצאה מכך מגבירים הצורך של הגוף במזון ואף את התגמול הנוירולוגי שמתקבל לאחר צריכתו.

לאילו תופעות גורמת השפעת הקנאבינואידים?

השפעת הקנאבינואידים על מערכת העיכול גורמת לשלוש תופעות עיקריות. הראשונה שבהם היא גירוי מוגבר של קולטני CB1 במוח, קולטנים הממוקמים במרכז הרעב של המוח. גירוי זה מביא לעלייה בפעילות קולטני הריח וקולטני הראייה, המעידה על עניין מוגבר באיתור ובזיהוי מזון, מה שבא לידי ביטוי בגוף שלנו כהפרשת רוק מוגברת בחלל הפה וכתחושת הנאה מוגברת מקליטת ריחות וטעמים. תופעה שניה היא תחושת הנאה מוגברת הנובעת מהשפעת ה-THC, שמביאה להפרשת דופמין. הדופמין הוא חומר כימי המתפקד גם כהורמון וגם כמוליך עצבי, והוא זה שתורם בין היתר לתחושת ההנאה, הסיפוק ואף יש בו רכיב משמעותי של התמכרות למקור העונג, שבמקרה של תופעת המאנצ'יז מקור העונג הוא כמובן מזון.

 

 

התופעה השלישית היא הגברת פעילות מערכת העיכול. נמצא כי ה-THC משפיע על אזור ההיפותלמוס במוח, אזור האחראי בין היתר על הפרשה של הורמון בשם גרלין (Ghrelin) שאחת מהשפעותיו היא לעורר את תחושת הרעב בגוך ולווסת את ספיגת המזון מהקיבה אל הגוף. מדובר בהשפעה נוירולוגית, אולם הורמון זה משויך לפעילותה של מערכת העיכול ומשפיע באופן ישיר על הקיבה. שלוש התופעות הללו יוצרות תחושת רעב יציבה שלאחר תגמול במזון רק הולכת וגוברת בהשפעת הדופמין, מה שיוצר את תחושת המאנצ'יז המוכרת בקרב צרכני הקנאביס.

איך אפשר להתמודד עם המאנצ'יז?

עבור צרכני פנאי, תופעת המאנצ'יז עשויה להיות מטרד של ממש, במיוחד כאשר משתדלים לשמור על אורח חיים בריא ועל תזונה מאוזנת. הדרך המרכזית בה ניתן להימנע מתחושת הרעב היא כמובן להימנע מצריכת קנאביס, אולם למקרה שהימנעות אינה באה בחשבון, קיימות שיטות נוספות שבעזרתן ניתן להתמודד עם המאנצ'יז. האחת היא להקפיד לעשן לפני ארוחות מוגדרות, כך שהארוחה שהיא ממילא חלק משגרת היום שלכם תמלא את הצורך במזון. אפשרות נוספת היא להיעזר במתכונים בריאים ולדאוג מראש למאכלי מאנצ'יז מזינים בהישג יד, כמו פירות, ירקות חתוכים עם מטבלים, חטיפי חלבון וכדומה.

סיכום

לסיכום, מאנצ'יז היא תחושה של תיאבון מוגבר הגורמת להנאה מוגברת ממזון, וזו תופעה שכל צרכן קנאביס מכיר היטב. עבור מי מכם שצורכים קנאביס למטרות פנאי, ניתן להתמודד עם התופעה על ידי צריכת מאכלים בריאים יותר או לפני ארוחות, כל שלא תפגעו בצורה דרמטית באורח החיים המאוזן שלכם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

איך הישראלים אוכלים?

נגישות