ניהול תזרים מזומנים הוא בין ההיבטים החשובים ביותר של ניהול כספי של עסקים. יש סוגי עסקים, אשר בהם הוא מהווה אתגר גדול יותר, בעוד שיש אחרים שעבורם הוא יותר פשוט. מסעדה ממוצעת, היא כפי הנראה מבין העסקים היותר מסובכים מבחינה זו. בכל מקרה, ניהול יעיל של תזרים המזומנים הוא גם חיוני וגם מאתגר למדי. מדוע? וכיצד פותרים זאת?
ניהול תזרים מזומנים, בתמצית
מושגים בסיסיים שמוכרים לכל בעל עסק, הם הוצאות, הכנסות וכמובן רווח – הדבר אליו שואפים. כל חודש, רבעון או שנה, מסתכמים בסך מסוים של הכנסות, הוצאות ושורה תחתונה של רווחים. עד כאן, לא נשמע מסובך מדי (אם כי גם זה יכול להיות מאתגר). הסיבוך האמיתי, מתרחש למעשה מעצמו, עקב האופי הדינאמי של דברים אלה לאורך התקופה. מייד נמחיש במה מדובר. כרגע רק נציין, כי ניהול תזרים מזומנים נכון לעסק, מספק תועלות רבות וחשובות. מי שמנהלים עסק חדש מבלי להתעמק בכך, עשויים להיות מופתעים ולא לטובה בגלל הזנחת הנושא. עסקים וותיקים יותר וודאי כבר מודעים לכך, גם אם הם לא עוסקים שיטתית במונח "ניהול תזרים מזומנים”. כך או כך – חשוב מאוד להכיר זאת ולטפל בכך בחוכמה ומראש! לשם כך, זמינים שירותי עזר שונים, כמו גם פשוט הפעלת שכל ישר, התעמקות בפרטים וניהול הכספים בצורה חכמה.
במה מדובר? כמה המחשות
תזרים המזומנים הוא השינוי הדינאמי במצבו הכספי של העסק או של יחידה עסקית שלו (למשל מסעדה ספציפית, ברשת מסעדות). נאמר שיש לכם מצב יציב יחסית בחודשים האחרונים, של הכנסות גבוהות מהוצאות. משמע – רווח. אתם צופים שכך יהיה גם בחודשים הקרובים. כלומר, אין סיבה שלא יהיה לכם למשל, מהיכן לשלם חשבון X לספק Y. ואולי יש סיבה? אם מדובר בתשלום גדול, כיצד הוא ישפיע על חשבון הבנק של העסק? זה כבר תלוי בשאלה, מתי בדיוק בכוונתכם לשלם לאותו ספק? נניח שיש כמה הוצאות גדולות ויוצאות דופן ברצף, אשר מקרבות את החשבון שלכם לקצה המינוס. האם גם במצב הזה יש לכם מהיכן לשלם לאותו ספק? הרי הדבר האחרון שתרצו, הוא שצ’קים שלכם יחזרו והבנק יתחיל “לעשות עניינים”. אתם יודעים שמספיק מקרה אחד כזה לסבך אתכם ושלבנקים אין הרבה סנטימנטים או התחשבות. איזה עסק יכול להרשות לעצמו משברים כאלה? אז מוטב לנהל את הדברים מראש, באופן מסודר.
כמה טיפים מעשיים
אלה כמה עצות, שיסייעו לכם לתת לניהול תזרים המזומנים את המענה הטוב ביותר:
- שימוש בעזרים ממוחשבים – יש מגוון עזרים לנושא זה, אשר יקלו עליכם לטפל בו היטב. לפני הכול, מומלץ לבדוק מה כבר כלול בעזרי מחשוב בהם אתם ממילא משתמשים. לדוגמה: במערכת ניהול העסק iCount ישנה גם יכולת ניהול תזרים מזומנים. דוגמה נוספת, היא שימוש בגיליון אלקטרוני שבוודאי מותקן לכם כבר על המחשב. אם כי כלי ייעודי כמו של iCount כמובן עדיף.
- לשמור מרווח בטחון – כדאי תמיד להתרחק מהמינוס, במרחק בטחון למקרי חירום ולהתרחשויות יוצאות דופן. אל תסמכו על חישוב תזרים מזומנים עתידי, שהוא ללא מרווחי בטחון כאלה. זה מסוכן מדי.
- איזון עדיף – לעתים רואים “נפילות" חדות בתזרים המזומנים, עקב אוסף הוצאות במועדים קרובים או באותו היום ממש. לעתים, רואים ההיפך – "קפיצות" בהכנסות. כדאי לקחת דברים כאלה בחשבון ולהשתדל, במידת האפשר, להימנע מנפילות חדות. הכנסות תעדיפו כנראה, באופן טבעי, שייכנסו לחשבונכם כמה שיותר מהר.
- התאמת מועדי חיוב – עשויה להיות לכם גמישות לשלם תשלומים מסוימים בטווח מועדים מסוים והדבר בוודאי מסייע. שימו לב, שגם לגבי הוראות קבע ניתן לפעמים לשנות מועדי חיוב ואז הדבר עשוי להקל מבחינת תזרים המזומנים.
לסיכום
הבטיחו לעצמכם ראש שקט ומיצוי אפשרויות כספיות, באמצעות טיפול יסודי ויעיל בניהול תזרים המזומנים שלכם.