כל אם הבוחרת להניק את תינוקה החדש בוודאי מודעת ליתרונות הרבים של ההנקה, אבל מה לגבי התזונה של האם והשפעתה של תזונה זו על התינוק? האם כפי שיש מזונות שכדאי להימנע מהם בזמן ההיריון, יש גם מזונות שכדאי להימנע מהם בזמן ההנקה? מהי חשיבות התזונה של האם המניקה? אם גם אתן אימהות מניקות, ייתכן בהחלט שהשאלות הללו מטרידות גם אתכן, ולכן ריכזנו עבורכן את כל התשובות במאמר הבא.
תזונה בתקופת ההנקה
נשים רבות לאחר לידה נותרות עם שאלות רבות ובלתי פתורות הנוגעות לעניין ההנקה, במיוחד בכל הנוגע לתזונת האישה במהלך תקופת ההנקה. בין אם אתן מניקות באופן פיזי ובין אם באמצעות משאבה (קיימים סוגים שונים של אביזרים למשאבות חלב מהם תוכלו להתרשם), חשוב לדעת כי נשים מניקות לרוב יחוו רעב בעוצמה גדולה, במיוחד בשלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה – זאת שכתוצאה מהורמון בשם פרולקטין המופרש בגוף לצורך ייצור חלב. לכן, כאימהות מניקות חשוב שתדעו כיצד להתמודד עם הרעב על הצד הטוב ביותר ולהקפיד על צריכת מזון מזין ועל ארוחות מסודרות.
האם התזונה משפיע על ייצור ועל הרכב החלב?
הגיע הזמן לעשות לכן מעט סדר – כל עוד התינוק ימשיך לצרוך חלב מהשד, בהתאם הגוף ימשיך לייצר יותר חלב אם. כלומר, כמות החלב מושפעת בעיקר מהצריכה של התינוק, וככל שייצא יותר חלב מהשד כך הגוף ימשיך בייצור החלב. עם זאת, יש לציין שייצור החלב אכן עשוי להיפגע אם צריכת הקלוריות היומית שלכן נמוכה באופן יחסי, ולכן מומלץ להקפיד על צריכה של לא פחות מכ-1,800 קלוריות ליום. כמו כן, המזון שלנו הוא המקור לכל החומרים שבגופנו, כך שהתזונה שלנו בהחלט משפיעה על הרכב החלב, במיוחד בכל הנוגע לוויטמינים חיוניים. אולם, כל עוד אתן מקפידות על תזונה מאוזנת ובריאה ברובה, אין שום סיבה לדאגה גם אם אתן "חורגות" לעתים.
נוסף על כל אלו, יש לקחת בחשבון שלאחר לידה, גוף האישה דואג בראש ובראשונה לצרכי התינוק. גם אם קיים בגופכן מחסור מסוים, הגוף ישתמש במאגרים שלו כדי לשמור על הרכב החלב בשלמותו. הדבר מוביל לא פעם לחוסרים תזונתיים, אותם ניתן להשלים על ידי תפריט מאוזן ותוספי תזונה, כך שאין סיבה ממשית לדאגה.
האם יש מזונות שכדאי להימנע מהם?
אין הרבה מזונות שמומלץ להימנע מהם בזמן ההנקה, וגם כאן הבחירה תלויה בעיקר בכן. כלומר, אין מאכלים "אסורים" באופן חד משמעי, אלא קיימים מזונות שעשויים להשפיע במידת מה על התינוק וגם על טעם החלב. לדוגמה, מזונות חריפים או מזונות מתובלים מאוד יכולים להשפיע על טעם החלב, אך הם אינם יפגעו בתינוק. עשבי תיבול, במיוחד מסוג נענע ופטרוזיליה, עלולים להפחית את ייצור החלב בגופכן, ולקפאין עלולה להיות השפעה מעוררת לא רק עליכן אלא גם על תינוקכן.
התייעצו עם המומחים
בכל התלבטות בנוגע לתזונה בזמן הנקה, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ובמידת הצורך, גם עם תזונאי/ת מוסמכ/ת שיסייעו לכם בהתאמת תפריט מגוון, מאוזן ובריא. תפריט כזה יוכל גם לסייע לכן להתמודד עם הרעב הקיצוני שנשים רבות חוות בזמן ההנקה, וגם לתת לכן להיות "בראש שקט" בכל הנוגע לייצור ולהרכב החלב. כמו כן, תוכלו להסתייע באנשי המקצוע בכל מקרה של שאלה, בעיה או קושי סביב ההנקה, ובטיפים להנקה מוצלחת מטעם אתר משרד הבריאות.
סיכום
לסיכום, תקופת ההנקה היא תקופה מרגשת אך מאתגרת בחייהן של נשים רבות. אם יש לכן שאלות נוספות בעניין התזונה בזמן ההנקה, אנחנו ממליצים לכן לגשת לייעוץ רפואי מקצועי. בהצלחה, ושיהיה במזל!
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד