ברכת המזון נוסח עדות המזרח: מה זה ומה ההבדל בינה לבין נוסחים אחרים?

בכל יום נהוג לברך את ברכת המזון, מתוך מטרה להודות לבורא עולם על המתנה שהוא העניק לנו – על האוכל שנמצא על השולחן, אולם צריך להבין כי ברכת המזון היא גם בעלת השפעה רוחנית עצומה, בייחוד לאור הסגולות המיוחסות לברכה הזו שלא יחסר כסף או בריאות. כאשר הקדוש ברוך הוא נותן לנו אוכל, צריך לברך בלהט ומתוך הסידור מילה במילה, כלומר הכוונה היא כאשר אנו אומרים "האל הזן אותנו ואת העולם כולו בטובו" צריך להגיד לאט, בייחוד לאור הייחודיות של הברכה הזו שתשפיע על השפע והברכה של הבית. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי ישנו הבדל בין ברכת המזון של עדות המזרח לבין נוסחים אחרים, כמו למשל עדת אשכנז. מה ההבדל? להלן כל הפרטים.

ברכת המזון נוסח עדות המזרח – כל מה שצריך לדעת

נהוג לומר את ברכת המזון בנוסחים שונים, כאשר הנוסח המוכר יותר הוא הנוסח של עדות המזרח. באתר משיב כהלכה ניתן למצוא את הברכה המלאה, מתוך מטרה להקפיד על המצווה. שימו לב כי קיים הבדל בין הנוסח של עדות המזרח לבין הנוסח של עדות אחרות, בפרט אחד: בנוסח של המזרח נהוג לקרוא פסוקים נוספים שנועדו להביא את מי שמקריא את הברכה להתקרבות לקדוש ברוך הוא,  ולהפוך אותו לאדם ירא שמיים, בניגוד לפסוקים שאינם מופעים בנוסח של עדות אשכנז למשל.

שימו לב כי ההבדל בנוסחים אינו מתייחס רק לעדות המזרח אלא גם לעדות אחרות, כאשר לכל עדה יש את הנוסח שלה – לעדה התימנית או לתנועת חב"ד יש נוסח שונה, אולם המטרה של ברכת המזון היא מתוך מטרה לברך על המזון ולראות בו כברכה מטעם הקדוש ברוך הוא. ברכת המזון מתוך כוונה נועדה להוביל לשמירה והגנה על האדם, כמו גם מתן של כוח כך שיהיה שפע בכל הכיוונים ולא רק בהיבט של האוכל.

 

 

ברכת המזון – סגולה לכל טוב

הברכה הזו היא ברכה חשובה, מאחר ומדובר בברכה בין האדם לבין בורא עולם שהכול נעשה בדברו. נהוג לומר את הברכה גם בימי חול וגם בימי קדושה, כאשר עוד מימי קדם נהגו חכמים בתורה לומר בתשוקה ואהבה רבה לבורא את ברכת המזון, כחלק מתפיסה כי מדובר בברכה בעלת סגולות עצומות ומרומות נפש בראי היהדות. בעדות המזרח נהוג לומר את הברכה גם לטובת חיבור חזק יותר לקדוש ברוך הוא. מברכים לא רק מבוגרים אלא גם ילדים, ומאחר ומדובר במצווה גדולה ומשמעותית בתורה, רצוי ללמד את הילדים עוד מגילאים צעירים כיצד לברך על האוכל בהתאם לנוסח העדתי. שימו לב כי ההבדלים אינם מהותיים ולמעשה אין באמת משמעות לזיקה הרוחנית שלכם, אלא רק לקיום המצווה לפני שיושבים לשולחן ומתכנסים לארוחה ביחד עם החברים, בני המשפחה או אפילו אנשים זרים.

לסיכום

ההבדל בין ברכת המזון של העדה המזרחית נובע בעקבות פסוקים שנוספו עוד מלפני מאות שנים, ונועדו לחבר אתכם למקום עמוק ומשמעותי אל מול הבורא, בייחוד על רקע הסגולות המיוחסות לברכה הזו בכל הקשור לשפע במזון אבל גם בתחומים נוספים. מדובר באחת מהברכות העתיקות ביותר בעולם היהודי ועם השנים ניתן לראות כיצד היא הפכה לחלק משמעותי מאוד גם בעולם הדתי אבל גם בעולם החילוני, כחלק מתחושה של ביחד ותחושה מקרבת שמגיעה לידי ביטוי במסגרת של אמירת הברכה רגע לפני האוכל, מתוך כוונה אמיתית לשפע, בריאות, הצלחה ואמונה כי הקדוש ברוך הוא ידאג לכל מחסרונו.

מאמרים אחרונים

איך הישראלים אוכלים?

נגישות